Maceració carbònica

maceracio_carbonicaLa maceració carbònica és una tècnica que permet iniciar una fermentació anaeròbica (sense aire) a l’interior dels grans de raïm.

Per realitzar-la, els grans de raïm s’han de transportar al celler sencers i posar-los a la tina amb molta cura, per no trencar-los. Al nostre celler elaborem Encantats amb aquesta tècnica i el sistema de transport el realitzem amb caixes d’un màxim de 15kg.

Amb aquesta tècnica aconseguim extreure unes de les qualitats més interessants en l’elaboració del vi: el color i els aromes.

Els grans sencers passen uns dies a la tina en una atmosfera molt pobre en oxigen i rica en diòxid de carboni (d’aquí ve el nom d’aquesta tècnica). En no haver-hi oxigen, el raïm comença a fermentar per efecte dels enzims que es troben a l’interior dels propis grans, en un procés conegut com a fermentació intracel·lular.

Passats uns 10 dies, els grans es comencen a saturar de CO2 al seu interior i exploten. Llavors el raïm es desencuba, es premsa i passem al procés tradicional de fermentació aeròbica (amb aire) amb llevats.

El resultat són vins joves i frescos, amb un color violeta intens, amb una aportació extra de fruita, aromes secundaris molt potents a caramel i llaminadures, i molt baixos en tanins. Per tant, en boca resulten lleugers, dòcils, fàcils de maridar i amb amargor i astringència moderats.

Aquesta tècnica es va iniciar a França cap als anys 30 i actualment s’utilitza arreu del món. És un procés molt utilitzat a la Rioja Alabesa, a La Mancha, Jumilla o altres.