Les formes de les ampolles

Si li estàs dedicant uns minuts a aquest post, segur que ets un amant del vi o un winelover (o un amic/ga del Ricard o del Dani, …). Com a amant del vi, avui et volem parlar d’un element al que no li donem massa importància, però que ajuda a valorar un vi i a identificar-lo com a vi de qualitat: l’ampolla.

Històricament les ampolles de vi eren més baixes que les actuals, amb el coll curt, i no tenien una forma cilíndrica. Amb el temps van evolucionar cap a la forma cilíndrica actual, que permet que el vi s’acabi d’arrodonir i obtingui un buquet més complex en el seu temps a l’ampolla.

El color de la majoria d’ampolles és el característic “verd botella”, però n’hi ha de transparents (utilitzades habitualment amb vins blancs o rosats), negres (utilitzades amb vins reforçats com el xerès o el porto) o d’altes colors més poc comuns com el blau. Un vidre que no sigui transparent ajuda a protegir el vi de la llum i per això, els vins que hagin de tenir un major temps de criança a l’ampolla aniran preferentment en envasos foscos.

Del que us volem parlar avui és de la forma. La tria d’una forma o una altra és un element purament estètic i no afecta gaire a la qualitat del vi. No és així si parlem dels escumosos (cava, champagne) on la pressió interior requereix una forma especial amb les parets més gruixudes.

La majoria de formes habituals de les ampolles provenen de França i, per tant, els seus noms identifiquen les zones on s’utilitzen (Borgonya, Bordeus, Alsàcia o Champagne). N’hi ha algunes ampolles pròpies d’Itàlia, com la Barolo o la Chianti, però totes tenen en comú la capacitat, que habitualment és de 750cl. N’hi ha de més grans com les màgnum o més petites com les benjamí, però la gran majoria d’ampolles de vi utilitzades són d’aquesta capacitat. En un altre post en parlarem de les diferents mides. Ara observem la imatge i parlem de les més habituals.

L’ampolla més comuna és la bordelesa (1), que prové de la zona de Bordeus. És una ampolla cilíndrica de 27,9cm d’alçada i 7,66cm de diàmetre i d’espatlla aixecada. L’espatlla és la corba que va del coll a la part ampla de l’ampolla. Hi ha una variació de la bordelesa, que s’anomena troncocònica, que té la part superior una mica més ampla que la base. És una ampolla que ens agrada molt i el nostre Cubic va embotellat amb una bordelesa.

La segona forma d’ampolla més utilitzada i la més antiga que es coneix, és la borgonya (2), com la regió francesa. És l’ampolla més utilitzada al nostre celler, amb la que presentem els nostres Galliné, Tardaner, Poal i Encantats. És una mica més alta (28,7cm) i una mica més ampla (8,5cm de diàmetre) i té l’espatlla molt més inclinada. A la imatge podeu veure el nostre rosat Estupendu! amb una borgonya transparent.

Un tercer tipus és la Rhin (3) (que amb aquest nom no caldrà que us expliquem que prové d’Alemanya). És més estreta i alta i té el coll molt llarg. S’utilitza majoritàriament per vins blancs i té una alçada de 35cm amb un diàmetre de 7,6cm.

Per acabar amb les quatre formes, tenim la xampany (4), utilitzada amb vins escumosos. Aquests vins necessiten una ampolla que pugui suportar la pressió de les bombolles de gas carbònic que es generen durant la segona fermentació (fins a 6 atmosferes). També utilitzen un tap especial per evitar que salti abans d’hora. La xampany té una alçada de 30cm i un diàmetre de 8,84cm i el seu nom prové de la regió francesa, on es va utilitzar per primer cop.

A banda d’aquests quatre tipus d’ampolla, que són els més habituals a casa nostra, també són interessants algunes altres com la xeresana (5), que s’utilitza amb vins de de Xerès (d’aquí ve el nom) i amb vins i licors portuguesos com el porto.

Com a darrera forma hem guardat la que segur que trobareu més curiosa. És la Francònia (6) que és una ampolla molt diferent de la resta. No és cilíndrica i té forma de cantimplora. Prové d’Alemanya on s’anomena Bocksbeutel. Segur que us sona dels Mateus Rosé portuguesos…

Hi ha vins que es presenten amb formes seguint una tradició o buscant exclusivitat, com els vins de gel, que fan servir una ampolla molt allargada i estreta d’origen italià. D’altres utilitzen les formes habituals, però combinades amb textures, glaçats o tintures diferents.

Bé, les millors ampolles sempre són les que tenim a mà per celebrar amb els amics o la família i de ben segur que gaudirem d’elles. Ens veiem al proper post !!!